8.2.2019

Vývoj cen pozemků v Brně a v okolí v roce 2018

Pro pozemky v Brně i pozemky v okolí Brna, tedy v okresech Brno – venkov nebo i v okrese Vyškov platí, že jsou akutní nedostatkové zboží. Pozemky zkrátka nejsou. Pokud jsou, tak mají většinou nějaký problém nebo je tam již extrémně vysoká cena. Velkou roli v cenách také hraje velikost. Pozemky do 500 m2 jsou poptávané nejvíce a cena roste nejvíce. Dalším trendem je zvyšování cen pozemků v těsné blízkosti Brna. Běžná střední třída, která nemá v záloze byt na prodej nebo pronajímání v Brně, tak hledá pozemky dále za Brnem. Což zásadně zvyšuje ceny pozemků i tam.

 A co cena, rostla?

I loni ceny pozemků v Brně a okolí rostly. Pozemky byli loni jistota a na rozdíl od domů a bytů opravdu přidali 10% a někdy i více.

Důraz na kvalitu

Podmínkou růstu cen byla kvalita pozemků a také dostupnost sítí. Velmi hodně pozemků má nějaký problém zejména jsou úzké nebo u hlavní cesty nebo mají jiný problém. Zde cena opravdu nerostla. Stejně tak kupující chtějí mít jistotu, že na pozemku bude někdy elektřina nebo vodovod, takže o pozemky, kde je nápojný bod elektřiny nebo vodovodu 100m od domu, tak o tyto pozemky nebyl zájem.

 Konec roku 2018

 V 2. polovině roku 2018 bylo i u cen pozemků znát, že ČNB zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a došlo ke zvýšení sazeb hypotéky. Ceny se ta ustálily a růst prozatím neakceleroval.

Zpět