12.2.2021

Stav a vývoj trhu s nemovitostmi v Brně v roce 2020

Vliv epidemie a uzávěry ekonomiky na trh s nemovitostmi

Prvotní šok přišel na trh s nemovitostmi v březnu 2020 a trval do počátku měsíc května. V podstatě tak, jak nikdo nevěděl nic o čínském viru, tak lidé tápali při koupi nemovitosti. Trh s nemovitostmi se v podstatě celý zasekl. Kupující vyčkávali, co bude. Mnozí zájemci o prodej rovněž zvažovali budoucí kroky, zda prodávat nebo ne. My makléři jsme měli plno času se učit s dětmi rovnice, vyjmenovaná slova, periodickou tabulku prvků nebo se zdokonalit v angličtině nebo němčině. V dalších měsících byla vidět touha „žít jako dřív“. Poptávka se rychle oživila. Velmi v kurzu byly zahrady a domy se zahradou. Byla to doba výprodejů „ležáků“. Když se něco nedařilo prodat delší dobu, prodalo se v létě. Druhé uzamknutí ekonomiky počátkem listopadu mělo vliv na prodejnost pouze po omezenou dobu a makléři tak měli chvíli čas pilovat se svými dětmi svoji angličtinu. V prosinci mívají makléři běžně více volna. Prosinec 2020 byl však jiný, lidé měli zájem o koupi.

Ceny nemovitostí na prodej

Již od května začaly kontinuálně růst ceny chat a chalup se zahradou. Jejich růst byl v podstatě velmi skokový. Od léta došlo postupně k růstu cen všech nemovitostí. Vliv na to měla odložená poptávka (na jaře se neprodávalo vůbec a i v roce 2019 mnozí poptávající s koupí vyčkávali), strach z inflace (mnoho lidí kupuje nemovitosti jen jako investici), omezení nabídky (mnoho lidí neprodává nebo se bojí inflace, tak ceny drží), snížení úrokových sazeb hypoték a uvolnění podmínek při poskytování hypoték a v neposlední řadě rovněž zrušení daně z nabytí (zrušení daně se v podstatě zcela promítlo do zvýšení cen nemovitostí). Koncem roku růst cen akceleroval a celkové zvýšení cen se tak pohybovalo za celý rok 10-20 % oproti roku předešlému.

Odhad vývoje v roce 2021

V lednu 2021 růst cen nemovitostí dále pokračoval a ceny vzrostly v rozmezí 3-5%. Poptávka po bydlení se zvyšuje a jde cítit výrazný zájem o koupi prakticky ve všech segmentech trhu. Nabídka je výrazně omezena, nových nemovitostí v nabídce moc není.

Pokud tedy nedojde k nějakému výraznému šoku s ohledem na další lockdown s vlivem na poptávku, dá se očekávat, že ceny dále porostou. Na nabídkové straně totiž zcela chybí nabídky nemovitostí k prodeji a nová nemovitost k prodeji je fakticky ihned prodána. Proti růstu cen bude působit snaha ČNB utahovat šrouby měnové politiky, jejichž výsledkem mohou být zvýšené ceny zdrojů bank a tím zvýšení sazeb hypoték. Stejně tak se dá očekávat opětovné zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů.

Celkově však nyní zcela jistě převažují impulzy pro další růst cen nemovitostí v roce 2021.

Zpět