30.1.2018

Vývoj cen domů v Brně a okolí v roce 2017

Jak si vedl trh s domy v roce 2017 v Brně a v okolí?

Zejména koncem roku 2015 a následně v celém roce 2016 rostl trh s domy v Brně a okolí velmi výrazně. Za rok a půl tak vzrostly ceny domů v Brně a v blízkém okolí Brna o 20-25 %.

Bavíme-li se o rodinných domech, pak velkým problémem trhu s domy v Brně a jeho okolí je nedostatek pozemků. Proto mnozí lidé, kteří by si chtěli postavit dům, začali hledat i mezi novostavbami domů.

Situace mimo Brno

V okolí Brna došlo prakticky k situaci, kterou bych popsal jako „výprodej“ novostaveb, resp. domů, jejich stáří se počítá do 10-15 let s cenou do 7 mil. Kč. Proto ceny těchto domů v roce 2017 dále kontinuálně rostly. Největší poptávka je v okolí Brna po domech ve středním cenovém segmentu 4-6mil Kč. Stejně hodně rostly ceny domů, které kupující měli záměr zbourat a postavit místo nich nové domy. Ceny těchto domů rostly v průměru +- kolem 10%. Ceny ostatních domů rostly spíše kolem 5% s ohledem na lokalitu a stav domu.

Situace v Brně

V Brně došlo k nejmasivnějšímu nárůstu cen v roce 2016. Rok 2017 byl tak ve znamení konsolidace cen. Zejména na počátku cen došlo i k  mírnému poklesu cen u některých domů. Po velmi velkém nárůstu cen domů v Brně 2016 začali zájemci v roce 2017 více selektovat mezi domy.  Poklesla poptávka po domech v horších lokalitách nebo v mírně horším stavu. Druhá polovina roku se pak nesla v mírném nárůstu cen. Průměrný růst cen domů v Brně v roce 2017 byl přibližně 5%, přičemž existovaly domy i lokality v Brně, kde růst byl vyšší. Ceny domů s „nějakým zádrhelem nebo i problémem“ naopak i stagnovaly.

Segment dražších a luxusnějších domů

V segmentu dražších domů v Brně a v jeho okolí došlo k mírnému oživení. S ohledem na cenu těchto nemovitostí nebyl procentuální růst cen tak velký jako u běžného segmentu rodinných domů. Poptávka byla pak vyšší po dražších domem s  nějakou přidanou hodnotou (výhled, nadstandard, větší pozemek atp…).

Zpět