14.1.2020

Vývoj cen domů v Brně a okolí v roce 2019

Od konce roku 2015 do konce roku 2018 se zvedly ceny domů o více než 40 %. Místy a u menších domů určených k rekonstrukci ještě více. Trendem bylo stěhování se mimo Brno. Rovněž se posunula hranice vzdálenosti od Brna, kam jsou lidé ochotni se stěhovat, což v praxi znamená, že kde končila hranice akceptace vzdálenosti od Brna průměrně u Syrovic na jihu a u Rosic na západě a v Kanicích na severo-východě, tak nově se hranice akceptace posunula k Pohořelicím, k Ivančicím či Zbraslavi nebo na severo-východě až ke Křtinám či Jedovnicím. Na severu pak začínají mít někteří „Brňáci“  díky poměrně rychlému přístupu vlakem zájem o bydlení v Letovicích.

Jak si vedl trh s domy v roce 2019 v Brně a v okolí?

Stejně jako u bytů se v roce 2019 dále prohloubil rozdíl mezi nabídkovými cenami na inzertních serverech a cenami prodejními.

Obecně platí, že regulace na trhu s hypotékami přispěla k ochlazení na straně poptávky. Sazby hypoték se počátkem roku 2019 dostaly u běžných hypoték na rekordních 3,1- 3,2 %. Společně s novými omezení koeficienty DSTI a DTI to znamenalo horší přístup poptávajících k hypotékám. Během roku pak naštěstí sazby klesaly a tím se i zvyšovala poptávka po domech.

Strana nabídková byla charakteristická malou nabídkou nemovitostí. Na trhu je málo dobrých nemovitostí. V nabídce je více horších nemovitostí, např. v Brně u hlavních silnic, mimo Brno pak v menších vesnicích, příp. v zanedbanějším stavu.

Pro trh s domy jak v Brně, tak i v okolí byla charakteristická stagnace cen a diferenciace mezi kvalitnějšími a méně kvalitnějšími nemovitostmi. Jako méně kvalitnější nemovitosti počítáme takové nemovitosti, které z hlediska prodávajících vykazují problém: špatná lokace u cesty, zchátralé nemovitosti s nadprůměrnými náklady na opravu, nemovitost s horší dostupnosti do Brna nebo spádových měst.

Celkově trh ale v žádném případě neklesal. V dobrých a kvalitních lokalitách ceny naopak pár procent přidaly. Klient si je ochoten připlatit za kvalitu. Tedy lepší lokaci domu, lepší stav domu, klidné okolí, les v blízkosti, dobrou dostupnost do sídel, k lékaři, do škol atp.

Co hledá běžný klient (u domů po rekonstrukci)?

V Brně hledá běžný klient dům v klidnější zástavbě s menší zahradu v rozmezí 10-12 mil.Kč.

V blízkém okolí pak je důraz na blízkost přírody a dobrou dostupnost do Brna, prim hrají Mokrá-Horákov, Kanice, Ochoz u Brna, Řícmanice, Lelekovice (Bílovice nad Svitavou se cenově dotáhli již na okrajové lokality Brna, takže je osobně spíše řadím k Brnu) v cenách  7-9mil Kč.

Druhý směr poptávky jsou sídla/města kolem Brna, zejména Kuřim, následována Rajhradem, Rosicemi, Tišnovem, příp Slavkovem, Blanskem v cenách 5-8 mil.Kč.

Třetí směr poptávek se orientuje na jakékoliv kvalitnější domy ve vzdálenosti do 20min jízdy autem na hranice Brna v cenách 4-7mil. Kč.

Pro jednoduchost jsem bral poptávky po standardních domech se zahradou a po rekonstrukci. V případě starších domů si poptávající odpočítají cenu případně nutnou k rekonstrukci. Jedná se o zobecnění nejčastějších poptávek. Samotné rozpětí je dáno velikostí zahrady, kvalitou a standardem bydlení atp.

Zpět