21.1.2020

Vývoj cen pozemků v Brně a v okolí v roce 2019

Z hlediska nabídky pozemků se pro pozemky v Brně i pozemky v okolí Brna, tedy v okresech Brno – venkov, Blansko nebo Vyškov nic nemění. Platí, že pozemky jsou akutní nedostatkové zboží jako toaletní papír v letech 1988 a 1989. Kvalitní pozemky zkrátka a prostě nejsou. Pokud jsou, pak se často jedná o pozemky s nějakým problémem – úzké, mimo dosah sítí, bez příjezdové cesty nebo s jinými omezeními. Rovněž mnoho drobných stavebních firem, které se zabývají developerstvím v malém měřítku cíleně hledá a skupuje pozemky nebo zbory domů za účelem budoucí výstavby. To dále snižuje nabídku kvalitních pozemků. Rovněž mnoho obcí se brání přeměně pozemků ve stavební různými omezeními, zejména se jedná o stanovení minimální velikosti stavebních pozemků. I to má vliv na snížení nabídek volných pozemků.

Trend 2019

I pro pozemky v Brně a okolí platí, že se rozevírají cenové nůžky mezi tržní cenou a nabídkovou cenou a rovněž výrazná diferenciace mezi lokalitami. Lokality u lesa nebo v kombinaci les a blízkost do Brna jsou těmi nejžádanějšími a zde tržní ceny pozemků opravdu ještě rostly – např. pozemky v Bílovicích nad Svitavou (aktuální cena 9000 Kč/m2) nebo v Mokrá-Horákov (aktuální cena 5.500 Kč/m2). Tedy pozemky, které jsou něčím výjimečné nebo ojedinělé. Pro ničím nezajímavé pozemky platí, že cena pozemků stagnovala, přičemž prodávající zde velmi často nadsadil cenu a pozemek se pak stal ležákem. Kvalitní stanovení ceny zkušeným obchodníkem se tak stává klíčové pro dobrý a kvalitní prodej. Obecně platí, že poptávka v Brně je vysoká zejména po pozemcích v rozmezí 5-7 mil. Kč (tedy klidně menší pozemek, ale za vyšší cenu na m2), v blízkém okolí Brna do 3-4 mil Kč a v širším do 2-3 mil Kč. Pokud se na trhu objeví pozemek v obdobné cenové relaci, je pak rychle pryč.

Celkově ceny pozemků stagnovaly nebo mírně rostly v závislosti na vlastnostech pozemků. Nedošlo však v žádném případě ke snížení tržních cen pozemků.

Výhled na rok 2020

Dá se očekávat, že ceny pozemků díky jejich absolutnímu nedostatku bude mírně růst, případně budou stagnovat na současné výši. Pozemky budou vyhledávány rovněž v menších obcích, které zájemci doposud přehlíželi.

Zpět