31.1.2019

Vývoj trhu s byty v Brně v roce 2018

Jaký byl tedy rok 2018 a jak rostly ceny bytů v Brně a v okrese Brně- venkov?

Pro rok 2018 bylo typické rozevírání nůžek mezi cenami nabídkovými a cenami prodejními. Ceny nabídkové, tedy ceny, za které se byt nabízí a které jsou inzerovány na realitních serverech, rostly víceméně po celý rok a rostly  v průměru o 10 až 15 procent oproti předešlému roku. Avšak na rozdíl od roku 2017 se v roce 2018 za tyto ceny neprodávalo a prodejní ceny (reálné ceny, za které se realizují obchody) víceméně nerostly a zůstaly až na výjimky na ceně z roku 2017.  Prostě kupující neakceptovali nabídkovou cenu a na nemovitosti nabízené za tyto ceny ani nevolali. Tato situace svědčí o tom, že ceny se dostaly na hranu, resp. za hranu akceptovatelnosti pro kupující a trh si hledá svoji rovnováhu. Pracuji v realitách dlouho a stejné to bylo v letech 2004 i 2008. Nyní je ale situace na trhu jiná a osobně neočekávám pokles cen nemovitosti, jako tomu bylo např. v roce 2008. Důvodem pro to je skutečnost, že v současné době není na trhu zase tolik volných nemovitostí, jak tomu bylo např. ve zmiňovaných letech 2004 nebo v krizovém roce 2008. Není však v zásadě důvod pro to, aby ceny bytů v Brně nějak zásadně rostly.

Proč došlo ke stagnaci cen?

V principu platí, že klienti neakceptují ceny, které považují za přemrštěné. Zásadní však je vliv sazeb a dostupnosti hypoték. Počátkem roku 2017 byla průměrná sazby hypotéky +- kolem 2%, počátkem roku 2018 pak již 2,5% a na těchto hodnotách se držela cena za nový úvěr (s mírnými výkyvy směrem nahoru) víceméně do poloviny roku 2018. Od poloviny roku letí sazby hypoték postupně, ale zcela jistě nahoru a nyní v lednu 2019 je běžná sazba za hypotéku 3,2%.  U 3 mil. hypotéky je nárůst přibližně 13tis. Kč ročně. Stejně tak národní banka výrazně zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a je pravdou, že nemálo potenciálních kupců tak úvěr nedostane nebo koupi prozatím odložilo.

Co novostavby bytů

Ceny novostaveb v Brně jsou výjimkou a prodejní ceny nových bytů dále rostly přibližně o 5-8 %. Je to i tím, že developeři se přizpůsobili trhu a nabízejí zejména malometrážní byty, které ze ¾ kupují zájemci na investici a tedy k pronajímání.

Zpět