1.8.2023

Prodáno za vyšší cenu – příklad z praxe

 

Ale zpět k mému případu. Jednalo se o rodinný dům nedaleko Mikulova, inzertní cena něco nad 10 mil. Kč a makléř mi ho po telefonu „vnucoval“ pod 10, prý jsou s majitelkou domluveni. Když půjdu na prohlídku, určitě bude svolná ještě k nižší ceně. Hm, to nevím. Ano, nebyla tehdy dobrá doba, zájemců obecně moc nebylo, ale dům měl svoje jedinečné výhody: novostavba, velký pozemek a potenciál stavby další stavby. Probral jsem s majitelkou nemovitosti otevřeně moje návrhy, sdělil jsem jí návrhy strategie a taktiky prodeje s tím, že navýšíme cenu o 800.000 Kč k poslední „makléřem“ inzerované ceně, nemovitost kompletně přefotím, zcela jinak otextuji  a celkově musí být prezentace zcela jiná než u předešlého „makléře“. S tím, že taktiku bychom upravili po 3 týdnech prodeje, kdy bych pro ni vyhodnotil výsledky nové inzerce. Hned v prvním týdnu 2 prohlídky, další týden opět 2. Super, byla to trefa do černého. Můj obchodnický cit mě opět nezklamal.

Ne, neprodal jsem nemovitost za 3 týdny, bylo potřeba 3 měsíců, trpělivá práce se zájemci i s nemovitostí, jedno snížení ceny o 300.000 Kč a rezervovali jsme, bez další nutnosti zlevňovat. Majitelka dostala o 500.000,- Kč, než byla poslední inzertní cena a o 700.000,- Kč více, než za kterou mi nemovitost vnucoval předešlý „makléř“. 

Ano, ne vždy je příčinou neprodané makléř. V dnešní době nevnímá nemálo vlastníků nemovitostí reálný stav trhu s nemovitostmi, tedy že ceny nemovitostí spadly v průměru o 20% ve srovnání s koncem roku 2021, takže i správně nastavená cena hraje důležitou roli při prodeji nemovitostí. Ale když se podívám na inzeráty mnohých nemovitostí, tak vidím na první pohled, že velmi často bývá problém spíše u nekvalitních a nezkušených makléřů, kteří nemají cit, nemají dovednosti a neumí nemovitost ve složité době (jaká je právě teď na trhu) prezentovat, natož prodat.

 

Zpět