28.10.2023

TIP: Jak najít dobrého makléře aneb jak jsem hledal makléře pro svoji tchýni

 

  1. 1.       První síto – vytipujte si makléře

Udělejte si první síto: podívejte se na web a na inzeráty různých makléřů. Mějte otevřené oči, kdo píše dobré inzeráty, které Vás zaujali. Dejte si s tím čas. Prezentace nemovitosti je základ, pokud umí makléř dobře otextovat jinou nemovitost, pak otextuje a zainzeruje dobře zřejmě i Vaši nemovitost. Tam, kde se Vám zdá nemovitost špatně otextovaná, tak ty makléře si hned škrtejte ze seznamu.

 

  1. Vytipovaného makléře si prověřte

Podívejte se, jestli se ten makléř ještě někde prezentuje. Má blogy? Přispívá do časopisů?  Vybírejte makléře i v rámci realitky. Není důležitá realitka, ale makléř. Většinou nejsou v jedné realitce jen samí dobří makléři. I v dobré realitce, jsou makléři lepší, horší, průměrní, mnohdy i velmi špatní. Má-li makléř dobré reference a dělá věci navíc, dejte mu kladný bodík.

 

  1. Zavolejte makléři jako kupec

Pokud jste si vybrali více makléřů, najděte si na webu nějakou nemovitost, které prodávjí, ideálně typově  podobnou, ideálně trošku dražší než si myslíte, že by měla být. Zavolejte do realitky jako zájemce o tuto nemovitosti, chtějte mluvit s vybraným makléřem a nechte si ním odprezentovat nemovitost. Připravte si předem nějaké dotazy, které byste chtěli vědět. Uvidíte, jak makléř umí prezentovat nemovitost, jestli průměrně, solidně nebo velmi dobře. Jak prezentuje jinou nemovitost, bude prezentovat i Vaši. Sledujte také, kdy se Vám makléř ozval a jestli vůbec. To, že volá makléř až za 2-3 hodinky není důležité, může mít schůzky nebo může podepisovat smlouvy, ale budete překvapeni, že někteří ani nezavolají a Vy budete muset volat znovu. Ty, kteří nemovitost prezentují špatně nebo se Vám ani neozvou, tak Ty hned škrtněte.

 

  1. Zeptejte se na slevu!

Při rozhovoru s makléřem se zeptejte na cenu a na slevu z ceny, např.: Pane XY, zdá se mi ta cena trošku dražší, dalo by se jít s cenou dolů? Tato otázka je jedna z klíčových. Zjistíte tím, jestli chce prodat makléř nemovitost za každou cenu (jak to většinou bohužel bývá) nebo zachová profesionální přístup. Bude-li Vám nabízet slevu již do telefonu, nehodí se pro Vás. Profesionál Vás vždy pozve na prohlídku a neřekne nikdy žádnou konkrétní slevu. Ideální odpověď zjednodušeně zní: „Cena je nyní stanovena na tolik a tolik, nemovitost je pěkná, pojďme se na podívat, určitě se Vám bude líbit. Budete-li si myslet, že nemovitost takovou hodnotu nemá, lze se majitele zeptat, ale jestli bude jakoukoliv slevu akceptovat, je to na něm“.

Bohužel mnohdy rádoby makléři slibují slevu předem, než se jede vůbec na prohlídku, takhle nemovitost znehodnocují, aniž by klient byt/dům/pozemek viděl. Snižují tak šanci na dobrou cenu a na prodej vůbec. Makléře, kteří tímto bodem neprojdou, hned škrtněte ze seznamu!

 

  1. Pozvěte si makléře na prohlídku svého bytu/domu/pozemku

Až si vyhodnotíte všechny 4 předešlé body, pozvěte si, kteří prošli Vaším sítem na prohlídku Vaší nemovitosti s tím, že ji zřejmě budete prodávat. Pokud to bude možné, zdánlivě nejlepšího makléře si nechte nakonec. Na schůzce nechejte makléře odprezentovat sebe i svoji kancelář. Nechte ho co nejvíce mluvit a připravte si otázky (využijte na to mé předešlé články o tom, jak by se měl makléř chovat a co by měl umět) ohledně jeho práce, ohledně představy o ceně a způsobu prodeje. Správný makléř se bude kromě sebeprezentace (prezentace systému své práce) také hodně ptát na Vaši nemovitost, Vaše představy, dosavadní prodej Vaší nemovitosti atp. Tak to dělá profík.

 

  1. A jsme u konce

Vyhodnoťte si pak schůzky a zaujal-li Vás někdo z makléřů, pak to máte jednoduché.  Pokud si nemyslíte, že je to ono, pak oslovte další.

Zvolit si dobrého makléře je z pozice prodávajícího zásadní, může Vám ušetřit mnoho nervů, času a peněz. Nebojte se být aktivní, vyplatí se Vám to! Já zvolil pohled ze strany kupce, tedy podíval jsem se nejdříve na práci makléře ze strany zájemce o nemovitost. Tedy chtěl jsem zjistit, jak bude makléř asi prezentovat pak i tu „moji“ nemovitost. Tak uvidíte makléře v akci a ne jen na jedné schůzce, kde se Vás snaží různě přesvědčit.  Snad Vám tento článek pomůže se zase o trochu víc orientovat v té naší realitní džungli.

Toto je jedna z možností, jak si hledat dobrého prodejce Vaší nemovitosti. Já sám jsem pro svoji tchýni zvolil tento způsob, schůzky s makléři jsme absolvovali společně a snad se makléř o ni postará jako o svoji vlastní. J

 

 

Zpět